Οι Κριτές

https://i2.wp.com/pemptousia-2.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/01/25_krites.jpg?w=1160

Οι ιστορίες των Κριτών προέρχονται από το ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Τον τίτλο του Κριτή έφεραν διάφορα πρόσωπα που αναδείχθηκαν χαρισματικοί ηγέτες και βοήθησαν τον λαό τους σε περίοδο κινδύνων. Οι μεγάλοι Κριτές που αναφέρονται στο βιβλίο είναι οι Οθνιήλ, Εούδ, Δεβόρα και Βαράκ, Ιεφθάε, Γεδεών και Σαμψών. Εδώ θα μάθουμε τις ιστορίες των δύο τελευταίων.

Ο Γεδεών

Στη γη που τους έδωσε ο Θεός να κατοικήσουν οι Ισραηλίτες γειτόνευαν με λαούς που λάτρευαν τα είδωλα. Συχνά επηρεάζονταν από αυτούς και ξεχνούσαν τον αληθινό Θεό και το θέλημά Του. Ο Κύριος μακροθυμούσε και τους συγχωρούσε, αλλά επέτρεπε να παθαίνουν κάποιες συμφορές, για να διορθώνονται. Για να τους επαναφέρει στον δρόμο Του, τους έστελνε φωτισμένους και ικανούς ανθρώπους, που γίνονταν οδηγοί και κυβερνήτες τους. Επειδή δίκαζαν και τις διαφορές μεταξύ του λαού, ονομάστηκαν Κριτές, δηλαδή δικαστές.

Ένας πολύ γνωστός Κριτής ήταν ο Γεδεών. Ήταν ένας απλός αλλά ευσεβής και γενναίος χωρικός. Ο Θεός τον διάλεξε για να ελευθερώσει τους Εβραίους από τους Μαδιανίτες, στους οποίους είχαν σκλαβωθεί για επτά χρόνια.

Με εντολή του Θεού ο Γεδεών διάλεξε τριακόσιους πιστούς στρατιώτες. Τους παράγγειλε να πάρουν από ένα βούκινο και μια άδεια στάμνα, όπου θα έκρυβαν μια αναμμένη λαμπάδα. Ύστερα τους χώρισε σε τρεις ομάδες. Το βράδυ θα έκαναν επίθεση στο στρατόπεδο των Μαδιανιτών, την ώρα που άλλαζε η βάρδια των φρουρών. Οι τριακόσιοι Ισραηλίτες πλησίασαν και κύκλωσαν το στρατόπεδο. Όταν ο Γεδεών έδωσε το σύνθημα, άρχισαν να σαλπίζουν δυνατά με τα βούκινα κι ύστερα έσπασαν τις στάμνες και με τις αναμμένες λαμπάδες μπήκαν μέσα στο στρατόπεδο. Οι Μαδιανίτες έπαθαν φοβερή σύγχυση κι άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους με τα σπαθιά. Το στρατόπεδο διαλύθηκε κι οι Ισραηλίτες τους καταδίωξαν και σκότωσαν τους αρχηγούς τους. Όλος ο λαός ζήτησε από τον Γεδεών να γίνει αρχηγός τους κι έζησαν ειρηνικά για σαράντα χρόνια.

Πηγή Πεμπτουσία