Εορτή των Τριών Ιεραρχών στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου

Στις 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών: του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.  Ο λόγος που τους εορτάζουμε όλους μαζί, ενώ ο καθένας τους έχει ξεχωριστή εορτή, είναι το παρακάτω θαυμαστό γεγονός:

Πριν από πολλά χρόνια οι Χριστιανοί διαφωνούσαν για το ποιος από τους τρεις Αγίους είναι ανώτερος ενώπιον του Θεού. Είχαν μάλιστα χωριστεί σε Γρηγορίτες, Βασιλείτες και Ιωαννίτες. Τότε, οι Τρεις Ιεράρχες φανερώθηκαν σε έναν σοφό επίσκοπο της εποχής, τον Ιωάννη, και του είπαν: «Εμείς είµαστε κοντά στον Θεό και καµία διαµάχη δεν υπάρχει ανάμεσά µας. Πρώτος μεταξύ μας δεν υπάρχει, αλλά, εάν τον έναν επικαλεστείς, και οι άλλοι δύο θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό πρόσταξε όσους φιλονικούν να ειρηνεύσουν, γιατί αυτό ήταν το θέληµα μας, όταν ήμασταν στη γη και τώρα που είµαστε στον ουρανό” να υπάρχει οµόνοια µεταξύ των πιστών. Επίσης, καθιέρωσε µια γιορτή κοινή και για τους τρεις κι εµείς θα μεσιτεύουµε στον Θεό για όσους γιορτάζουν τη µνήμη µας εκείνη την ημέρα». M’ αυτήν την ξεχωριστή επέμβαση των Αγίων σταμάτησαν οι φιλονικίες.

Η Εκκλησία μας όρισε τους τρεις αυτούς Αγίους ως προστάτες των µαθητών, γιατί αυτοί οι Άγιοι µας δίδαξαν µε το δικό τους παράδειγµα, αλλά και µέσα από τα πολλά έργα που έγραψαν πως µπορούµε µέσα από τη σοφία του κόσµου να οδηγηθούμε στην αληθινή σοφία του Θεού.